Biography Stan

“The great truth, or the absolute truth, makes itself visible to our mind through the invisible” - GEORGES VANTONGERLOO

Stan Aarts (1974, Fijnaart en Heijningen, NL) maakt tekeningen en schilderijen gebaseerd op zijn diepste gedachten uit zijn persoonlijke belevingswereld en gedroomde werkelijkheid.

Tekeningen, schetsen en schilderijen vertrekkend vanuit klassieke thema’s als het stilleven en het landschap; objecten, voorwerpen, tribale, archetypische elementen worden verwerkt tot in elkaar grijpende composities of krachtige symbolische tekens.

De pen en het penseel het werk laten doen. De lijnen op intuïtie en gevoel het papier of het canvas ontmoetend. Met krachtige, uitgesproken lijnen. Deze werkwijze levert gelaagde en krachtige beelden op die primaire verkenningen en impulsieve gedachten -veelal ontsproten uit een droomwereld of imaginaire gedroomde werkelijkheid- tastbaar maken.

Stan Aarts’ werkwijze en stijl kenmerken zich door directheid en impulsiviteit. Het tribale ‘oer’ gevoel ontstaat veelal direct én op impuls. Deze intuïtieve benadering, zowel onderzoekend als treffend, geeft de beeltenissen een avontuurlijk en soms exotisch karakter, iedere lijn leidt tot een ontmoeting, een ontdekking. Iedere penseelstreek tot een nuance, een verkenning. Vaak donkere, aardse tinten. Ter verbeelding van de aardse thema’s die worden aangeroerd: Aarde, licht, lucht, vuur, dans, de nacht. Taal en lichaam.

Zowel figuratief als abstract, objecten, figuren, gezichten en vogels worden omgezet in abstracte vormen. Een spel van lijnen en vlakken. Intuïtief worden lijnen vlakken met elkaar verbonden, vertrekkend vanuit een potloodtekening, een raster, als het fundament van een gebouw wordt er een ‘framework’ gemaakt, een stramien, waarna het figuratieve plaats maakt voor het abstracte. Het omslagpunt tussen herkenbare vormen en een onzichtbare imaginaire wereld. Deze met elkaar in contact brengen -letterlijk en gelaagd als tapijten- resulteert in ogenschijnlijk eenvoudige echter complexe en krachtige beelden.

Stan Aarts woont en werkt in Breda en Roosendaal, (NL). Hij studeerde architectuur aan de TU Delft  en studeerde af in 2000.